Foto: Privat Anders Wiklund är drivande i Falu-modellen som även sprids till andra delar av landet.

Rekordfå viltolyckor i Falun – framgångsrikt arbete bakom kraftig minskning

Falun, som tidigare varit en av Sveriges mest olycksdrabbade kommuner när det gäller viltolyckor, har i år sett en dramatisk minskning.

Fram till slutet av juni har endast 15 olyckor rapporterats – en rekordlåg siffra. Jakt & Jägare har tidigare skrivit om framgångsreceptet med den så kallade Falu-modellen. Nu uppmärksammar Falu-Kuriren arbetet i en intervju med eldsjälen bakom det framgångsrika projektet, Anders Wiklund.

– Det är den lägsta noteringen vi haft på evigheter, säger Wiklund, ansvarig eftersöksjägare i kommunen, till tidningen.

Toppade statistiken – nu går det åt rätt håll

Under slutet av 1990-talet och början av 2000-talet låg Falun i topp i landet när det gällde viltolyckor, särskilt i de stadsnära områdena. Över hundra olyckor per år var inte ovanligt.

– Vi började jaga närmare tätorten 2004 och lyckades då få ner antalet olyckor till runt 80 per år. Men det var fortfarande för högt, berättar Anders.

Mat och jakt i samspel

Ett viktigt steg togs 2019, då avskjutningskvoten för rådjur höjdes från 30 till 50 djur per år. Samtidigt började jägarkåren arbeta mer strategiskt med att styra djurens rörelsemönster – bland annat genom att sätta ut foderplatser i skogen.

– Vi har bra koll på var rådjuren håller till under dagarna. Så vi placerade maten där, långt från vägar och bebyggelse, säger Anders.

Projektet finansierades delvis av Dalarnas Försäkringsbolag och foderplatserna byggdes av Falu kommun. Strategin har visat sig mycket effektiv: de senaste fyra åren har antalet viltolyckor legat stabilt mellan 30 och 40 per år, och nu ser man alltså ut att nå en ännu lägre nivå.

Stor samhällsvinst – och omtanke om djuren

Varje viltolycka uppskattas kosta samhället omkring 40 000 kronor. Minskningen innebär därmed betydande ekonomiska besparingar – men också minskat lidande för djuren.

– Att bli påkörd är fruktansvärt för ett djur. Det här arbetet gör verkligen skillnad, både för människor och djur, säger Anders.

Köttet tas omhand

De rådjur som skjuts under året kommer också till nytta. Köttet skänks bland annat till RIA-stugan och olika äldreboenden i Falun.

– Det känns fint att köttet inte går till spillo, utan bidrar till glädje hos andra, säger Anders.

Viktig påminnelse: Mata inte vilt på tomten

Anders vill också uppmana allmänheten att inte mata rådjur på egna tomter.

– En felplacerad foderplats kan orsaka mer skada än nytta. Och jag brukar också säga: det är inte olagligt att köra på ett djur, men det är olagligt att inte anmäla det, avslutar han.