För att med hjälp av sprejen kunna freda sig från en björn krävs det att den är mycket närgången. Sprejen ska användas på fem-tio meters håll och i medvind.
Foto: Shutterstock För att med hjälp av sprejen kunna freda sig från en björn krävs det att den är mycket närgången. Sprejen ska användas på fem-tio meters håll och i medvind.

Skogsarbetare vill ha björnsprej

För att få personalen att känna sig tryggare vill Sveaskog att skogsarbetare ska få använda så kallad björnsprej. Länsstyrelsen och polisen ser dock hellre att personalen får utbildning i hur de bör hantera björnmöten.

I norra Sverige upplever skogsbolagens personal att björnmöten har blivit ett allt större arbetsmiljöproblem. Därför vill Sveaskog att personalen ska få tillstånd för så kallad björnsprej, som används i bland annat Nordamerika för att avvärja björnattacker.
– Man vet att det finns en risk och vi vill skapa en trygghet med sprejen, säger Fredrik Bergström, HR-partner på Sveaskog, till SVT Nyheter Västerbotten.

Licens krävs i Sverige
Björnsprej fungerar som pepparsprej, men är mycket starkare. I Sverige är björnsprej vapenklassad och därför krävs licens. Licenser utfärdas dock sällan.
– Den här björnsprejen, den är ordentligt kraftig. Den är mycket kraftigare än polisens egna. Kommer man och sprutar den fel och blir kontaminerad har man ett stort problem att ta sig från skogen, säger Joacim Lundqvist, viltansvarig på polisen i Västerbotten, till SVT Nyheter.
För att med hjälp av sprejen kunna freda sig från en björn krävs det att den är mycket närgången. Sprejen ska användas på fem-tio meters håll och i medvind.

Uppmanar till utbildning
Polisen och länsstyrelsen uppmanar därför skogsbolagen att i stället utbilda sin personal i björnars beteende och hur björnmöten hanteras på bästa sätt.
– Även om risken att attackeras fysiskt är väldigt liten, så tror jag inte att polisen tänker på den otrygghet våra medarbetare känner, påpekar Fredrik Bergström på Sveaskog.