Åsnan Amanda var efter vargattacken på Västjylland, där sex får dog, så stressad att hon inte lät någon person komma i närheten. Enligt Miljöstyrelsen blir det antagligen inte fler bidrag till boskapsägare för att ha åsnor som vargskydd.
Foto: Privat Åsnan Amanda var efter vargattacken på Västjylland, där sex får dog, så stressad att hon inte lät någon person komma i närheten. Enligt Miljöstyrelsen blir det antagligen inte fler bidrag till boskapsägare för att ha åsnor som vargskydd.
Fyra får hittades döda efter vargangreppet i Råsted på Västjylland och två måste avlivas.
Foto: Privat Fyra får hittades döda efter vargangreppet i Råsted på Västjylland och två måste avlivas.

Åsna skyddade inte mot varg

I Danmark har det gjorts ett försök att ha en åsna som skydd mot varg. Men vid det första vargangreppet fungerade det inte. Sex får dog och åsnan Amanda blev chockad. Nu blir det troligen inte fler bidrag för att ha åsnor som vargskydd i boskapshagar.

Det är den 16-årige fårägaren Jacob Christensen i Råsted på Västjylland som fått bidrag för att ha en åsna som väktare mot vargangrepp.
När han i måndags kom ut till sina får, som gick i ett område vid Råsted i västra Jylland, hittade han tre döda får. Två var så svårt bitna att de fick avlivas. Vid inspektion av markerna hittades ytterligare ett dött får. Åsnan Amanda var efter vargattacken så stressad att hon inte lät någon person komma i närheten.

Skulle värna fåren med bett och sparkar
Miljöstyrelsen i Danmark har gett bidrag till vaktåsnor eftersom det har påståtts att åsnor och lamor skulle kunna fungera som skydd för djuren vid vargangrepp. Teorin var att åsnan genom bett och sparkar skulle kunna jaga i väg vargarna.
– Det var en förfärlig syn som mötte mig när jag såg de angripna fåren. När vi talar så mycket om djurvälfärd går det över mitt förstånd att vi tillåter sådant här, säger Jacob Christensen till danska TV2.

Tror inte att det blir fler bidrag för åsnor
Miljöstyrelsen kommenterar efter angreppet att det inte verkar som att åsnor fungerar som vargskydd.
– Vi har bara en gång gett bidrag till åsna, men det ser inte ut att vara något som vi fortsätter med, säger miljöplanläggare Lasse Jensen vid Miljöstyrelsen till TV2.
Enligt den danska förvaltningsplanen ska en varg kunna avlivas om den flera gånger angriper tamdjur som finns i hagar med elstängsel. Men bestämmelsen om skyddsjakt gäller inte i det här fallet där skyddet var en åsna.

Funderar på att ge upp som fårägare 
Jacob Christensen såg i söndags fem vargar i området. Han tror ”åsneskyddet” inte fungerade eftersom det var en åsna mot flera vargar.
– Åsnan var helt vild och lät oss inte komma i kontakt med den övriga fårflocken, säger Jacob Christensen till TV-kanalen.
Nu funderar han på om han ska fortsätta med får. Förra året förlorade han två får till vargen och i juli tog varg en kviga.
Dagen före angreppet i Råsted dödades 33 får i Vemb, några kilometer bort.
– Vi vet att här finns varg, men varken kommunen eller Miljöstyrelsen har gjort något. Det kan inte vara riktigt att vargen ska bestämma om jag ska ha djur, kommenterar Jacob Christensen till TV2.