Mer än 400 hundar dödades eller skadades förra året vid sammandrabbningar med vilda djur, varav vildsvinen stod för den största andelen.
Foto: Shutterstock Mer än 400 hundar dödades eller skadades förra året vid sammandrabbningar med vilda djur, varav vildsvinen stod för den största andelen.

Stor skadeökning då hund möter gris

Försäkringsbolaget Agria larmar om att allt fler hundar dödas och skadas av vildsvin – förra året steg siffran med 20 procent.

Det är Agria Djurförsäkringar som i ett pressmeddelande skriver att antalet hundar som skadas eller dödas vid sammandrabbningar med vildsvin har ökat med 173 procent sedan 2015. Mörkertalet är dessutom mycket stort och den verkliga siffran ligger enligt Agria sannolikt på det dubbla.
Bolaget skriver att det är sällsynt att rena sällskapshundar drabbas, värst utsatta är jakt- och blandrashundar. Skåne, Stockholm och Västra Götaland toppas listan över var flest hundar skadades eller dödades av vildsvin förra året.

Agrias råd till hundägare
1. Använd alltid skyddsväst på hunden vid jakt.
2. Tänk på att snö, områden med vatten eller dålig sikt gör det svårare för hunden att hinna undan vildsvinet vid en attack.
3. Undvik att släppa skarpa hundar tillsammans, de tar större risker i naturen.
4. Träna lydnad så att hunden alltid kommer till dig vid inkallning och stannar på kommando.
5. Ladda ned Agria Vårdguide för digital veterinärvårdsrådgivning i naturen vid enklare skador.
6. Se till att ta med ett uppdaterat första hjälpen-kit ut i naturen.