Foto: Mostphotos Tiden har gått, men på sopstationen i Fagersta har den delvis bestått. Det kritiska så kallade restavfallet är fortfarande oskyddat från fåglar och andra djur.

Svinpesten bekämpad men riskabla sopor är kvar

Ett år har gått sedan det första fallet av afrikansk svinpest upptäcktes i Fagersta och en framgångsrik sjukdomsbekämpning har genomförts. Men på den avfallsstation som misstänks sprida smittan ligger avfallet öppet.

Som Jakt & Jägare har rapporterat om har flera experter pekat ut dålig sophantering som en potentiell källa för spridning av afrikansk svinpest.

Vafab miljö

I Sverige tror man att smittan tog fart då vildsvin rotade på den numera riksbekanta avfallsstationen Sänkmossen i Fagersta – som ägs av Vafab miljö.

Nu rapporterar SVT Västmanland att sopstationen fortfarande är problematisk ur ett smittspridningsperspektiv. Man har i och för sig förstärkt det 1 700 meter långa staket som omgärdar anläggningen så att vildsvin inte kan ta sig under det. Men något tak över restavfallet har fortfarande inte byggts.

Fåglar oroar

Det finns dock en oro för att fåglar ska komma åt smittat kött och tappa det från luften och orsaka ett nytt utbrott av svinpest. Enligt Vafab är farorna obetydliga och Eva Favaro, företagets hållbarhetschef, kommenterar uppgifterna så här:

– Teoretiskt ja, men den risken bedöms som liten.

I stället har företaget satsat på en annan station, Gryta i Västerås, där sopletande vildsvin bedöms vara ett akutare problem.