Den 30 september klockan 19 är det dags, i länsstyrelsen i Skånes regi, för webbinarium om dovvilt och viltsvin. Under kvällen kommer föreläsarna bland annat att belysa frågor som: Viltets biologi, hög kvalitet i stället för kvantitet, samverkan över större områden samt inventeringsstrategi.
Publikens frågor
Därefter kommer Anita Persson, LRF, att berätta om lantbrukets förutsättningar och behov kopplat till ökad livsmedelsproduktion. Sedan är det öppet för publikens frågor.
Onsdagen den 23 oktober klockan 18.30 är det dags för nästa seminarium, nu om gässproblematiken. Då kommer Johan Månsson, SLU, att föreläsa om slutsatser från forskningsprojektet ”Från fält till flyttväg”.
Sven-Olof Sandberg, ordförande i JRF-Skåne, påpekar att man utgår från skånska förhållanden – men att samma situation råder i stora delar av landet.
– Jo, så är det. I projektet har vi jobbat med en bra dialog om hur vi ska undvika skyddsjaktsproblematiken och kunna förvalta dessa djurarter på ett effektivt sätt.
Bra ollonår
Vad gäller vildsvinspopulationen har det kommit in rapporter om en minskning, åtminstone lokalt. Men Sven-Olof Sandberg konstaterar att man nu har en mycket kraftig föryngring.
– Vi har haft ett gynnsamt ollonår och bra vinter. För min del tror jag att vi såg ett litet hack i kurvan som ett resultat av pandemin. Folk satt helt enkelt mer hemma och ägnade sig åt åteljakt.
Gässens utbredning bedömer han som problematisk och svår att hantera. Kanadagåsen har i och för sig gått tillbaka något, men det beror på att andra gåsarter har tryck ut dem.
– I projektet har vi också pratat om att lantbruket kan anpassa sig lite. Kanske går det att vänta med att plöja så att gässen får några fristäder där de kan äta, säger Sven-Olof Sandberg.
Länkar till webbinariumen kommer att läggas ut på länsstyrelsens hemsida.