Rapporten
Naturvårdsverket ska i fem delrapporter föreslå åtgärder för effektiv vildsvinsförvaltning.
- Tekniska hjälpmedel (rapport 20 juni 2024)
- Dokumentation av fångstmetoder, svinpest Fagersta (rapport 20 juni 2024)
- Åtgärder att öka incitament för att bedriva vildsvinsjakt (rapport 31 oktober 2024)
- Bedömning av behovet att minska stam lokalt eller regionalt (rapport 31 oktober 2024)
- Ta fram metod för populationsuppskattning (slutrapport 31 december 2025)
Uppdragen var att redovisa förslag på möjliga åtgärder för att öka incitamenten att bedriva
vildsvinsjakt och att ta fram underlag för bedömning av behovet av att minska vildsvinsstammen. Verket ska även ta fram en åtgärdsplan för genomförande.
Mer pengar och lokal samverkan
I sin andra delrapport – den första kom i somras – föreslås att regeringen avsätter särskilda medel till Naturvårdsverket och länsstyrelserna på 15 miljoner kronor per år under fem år. Pengarna ska fördelas via Naturvårdsverket genom en förstärkning av anslaget för åtgärder för värdefull natur.
Verket skriver vidare i sin rapport:
”Förbättrad lokal samverkan kring vildsvinsjakt och vildsvinsförvaltning är den åtgärd som bedömts kunna bidra långsiktigt och märkbart till ökad vildsvinsjakt. Idag finns möjligheten att jaga vildsvin inte alltid hos de personer som efterfrågar en minskad vildsvinsstam lokalt. En bättre samverkan behövs då för att öka vildsvinsjakten där det efterfrågas.”
Har tagit till sig JRF:s åsikter
– Jag kan bara konstatera att Naturvårdsverket i stor utsträckning verkar ha tagit till sig JRF:s åsikter att vildsvinen, liksom allt annat vilt måste förvaltas lokalt. Bäst görs det i nära samverkan mellan markägare och jägare. Markägarna äger frågan då de äger jakträtten på sin fastighet och har ett stort ansvar. Dialogen mellan markägare och jägare är en grundförutsättning för att hitta rätt nivåer på viltstammarna., säger Mikael Hultnäs, riksviltvårdskonsulent på Jägarnas Riksförbund, JRF.
Den första delrapport, om analys av tekniska hjälpmedel för vildsvinsjakt och dokumentation av användning av fångstredskap i samband med svinpesten i Fagersta, presenterades i somras. Naturvårdsverket hade då kommit fram till att ytterligare tekniska hjälpmedel inte behövs. Däremot utbildning i användning av termiska sikten.
Man föreslår även ändringar i jaktförordningen i form av förenklingar. Användande av drönare i vildsvinsjakt har inte analyserats i och med att frågan bereds av Regeringskansliet.