Skogforsk
Ett svenskt forskningsinstitut finansierat av skogsbruket, svenska staten samt offentliga och privata forskningsfinansiärer. Skogforsk har cirka 150 anställda.
Källa: Wikipedia
Rapporten slår vidare fast att ”många olika faktorer påverkar skadorna och försvårar identifieringen av tydliga samband mellan skadenivåer och antal älgar”.
I ett pressmeddelande om rapporten skriver Skogforsk vidare:
”Ett av skälen till att rapporten tagits fram är att en del myndighetsföreträdare, förvaltare, forskare och jägare misstror metoden för hur skadorna mäts (nationella älgbetesinventeringen, Äbin). För även om älgstammen över tid har minskat i drygt hälften av landets älgförvaltningsområden sedan 2015 är det långt ifrån i alla områden som betesskadorna i skogen har minskat.”
– Vi kan inte förvänta oss omedelbara och tydliga gensvar från betesskadorna eftersom även andra faktorer påverkar sambandet. Långsiktigt ser vi dock en säkerställd trend med minskande skador, säger Märtha Wallgren, senior forskare och Skogforsks representant.
Färre älgar och fler tallar
Rapporten säger också att skademinskningen syns tydligast genom att andelen tallar, som har klarat sig från betesskador, succesivt har ökat i flera områden sedan 2015. Forskarna konstaterar att den kombinerade effekten av en minskad älgstam, och en ännu större relativ ökning av mängden tall, är förklaringen.
Mikael Hultnäs är riksviltvårdskonsulent på Jägarnas Riksförbund och kommenterar rapporten:
”Återigen kan vi konstatera att förhållandet mellan älgstammens täthet och mängden betesskador inte är linjär och man inte hittar någon entydig förklaringsmodell. Det börjar bli dags att fråga sig om vi mäter rätt saker med Äbin. Till detta ska också läggas att de få fallstudierna från sågverk visar att de faktiska förlusterna är relativt små.”