Detalj ur Olaus Magnus Carta Marina, 1572 Vargar attackerar renar i Västerbotten.

Nu ska nya miniminivåer för varg fastställas

Naturvårdsverket har fått i uppdrag av regeringen att tillsammans med länsstyrelserna ta fram nya miniminivåer för varg. Dessa nivåer är avgörande för rovdjursförvaltningen och möjliggör licensjakt.

Naturvårdsverket skriver i ett pressmeddelande under fredagen att processen behöver starta omgående för att beslut om licensjakt på varg 2026 ska kunna baseras på de nya nivåerna.

Tidspress kräver effektivt samarbete

Tidigare har processen för att fastställa miniminivåer haft längre tid på sig, men denna gång måste arbetet ske snabbare. Naturvårdsverket har därför tagit fram en uppdaterad vägledning för att stödja länsstyrelserna i arbetet.

Procentuell fördelning innan referensvärde fastställs

Eftersom det nya referensvärdet för vargstammen ännu inte är bestämt, kommer fördelningen av miniminivåerna inledningsvis att göras i procent av den totala populationen. När referensvärdet har fastställts kommer detta att omräknas till ett faktiskt antal vargar.

Tidigare beslut och kommande krav

I juni 2024 beslutade Naturvårdsverket om uppdaterade miniminivåer baserade på ett referensvärde på 300 vargar. Regeringen har sedan gett myndigheten i uppdrag att utreda möjligheten att sänka referensvärdet till mellan 170 och 270 individer. I mars 2025 redovisade Naturvårdsverket ytterligare åtgärder som krävs för att behålla gynnsam bevarandestatus vid ett lägre referensvärde.

Miniminivåer och referensvärden

Miniminivån anger det lägsta antal vargar som måste finnas inom ett visst förvaltningsområde, vilket är en regional anpassning av det nationella referensvärdet. Sverige är indelat i tre förvaltningsområden – södra, mittersta och norra.

Naturvårdsverket kommer att fastställa de nya miniminivåerna så snart det nya referensvärdet är klart, vilket är nödvändigt för att kunna delegera licensjakten på varg till länsstyrelserna.

Sven-Olof Sandberg, vice ordförande i Jägarnas Riksförbund kommenterar:

”Det är positivt att Naturvårdsverket tar tag i frågan och att vi får fram ett nytt beslutsunderlag för jakten 2026. Att jakten skall relateras till ett nytt och annat referensvärde är för mig, med direktiven från regeringen, självklart.

Med tanke på de missar som skett i licenstilldelningen tidigare, där det inte har varit möjligt att uppfylla kvoterna på grund av stelbenta beslut, så hoppas jag också att man tar det med sig så vi kan få en jakt som är anpassad till verkliga förhållanden.”