Linderödsreviret, det första etablerade vargreviret i Skåne i modern tid, verkar nu vara nästan helt tomt, om detta skriver bland andra Kristianstadsbladet. Länsstyrelsen har under den senaste inventeringssäsongen nästan inga observationer av vargar i området. Enligt vargforskaren Olof Liberg vid Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, kan detta vara en konsekvens av illegal jakt.
Inga valpar 2024
Linderödsreviret etablerades officiellt 2021 mellan Brösarp och Degeberga, och vargparet i området fick valpar tre år i rad. Under 2024 fanns dock inga bekräftade valpkullar, och den senaste observationen av revirets hanvarg gjordes i januari 2024 via dna-analys. Tiken sågs på bild under våren, då tillsammans med en annan varg.
Inte aktivt revir
Inventeringsperioden sträcker sig mellan oktober och mars, men under denna tid har endast enstaka vargar registrerats av länsstyrelsens viltkameror, vilket inte är tillräckligt för att klassificera området som ett aktivt revir. Man har också sökt efter spillning för dna-analys, men endast gamla prover har hittats, utan analyssvar.
Inte länsstyrelsens uppdrag
David Börjesson, vilthandläggare vid länsstyrelsen, menar att det är ovanligt att revir försvinner av naturliga orsaker, såvida inte en eller båda vargarna dör. Paret i Linderödsreviret var dock troligtvis födda 2018, vilket gör att ålder inte är en trolig förklaring till deras försvinnande. Länsstyrelsens uppdrag är dock inte att utreda orsakerna bakom ett revirs upphörande.
”Illegal jakt mest sannolikt”
Olof Liberg anser dock att den mest sannolika förklaringen är illegal jakt. Han hänvisar till forskning som visar att 20 procent av Sveriges vargar försvinner genom illegal jakt varje år, trots att tillväxten av stammen är omkring 40 procent per år. Detta försvinnande har dock inte lett till en minskning av den totala vargstammen.
Två eller tre revir kvar i Skåne
I Skåne finns nu troligen endast två revir kvar, vid Söderåsen och Svalemosse, där valpar föddes 2024. Ett eventuellt nytt revir kan vara under bildning norr om Osby. Tidigare fanns en ensam hane norr om Ystad, men han blev påkörd av ett tåg i Finja. Det var också denna varg som stod för det senaste kända vargangreppet i Skåne, i Andrarum utanför Tomelilla.
Sandberg kommenterar
Sven-Olof Sandberg är vice ordförande i Jägarnas Riksförbund och tillika distriktsordförande i Skåne. Han säger till Jakt & Jägare att uttalandet från Liberg svärtar ner jägarkåren.
– Att en forskare kan uttala sig så här om illegal jakt är synnerligen remarkabelt. JRF:s vetenskapliga råd har tidigare utrett att den forskning som finns inte styrker ett så här ogrundat påstående, alltså ett mycket märkligt uttalande, säger Sandberg.
– Retoriken från Liberg svärtar ner jägarkåren på ett tråkigt sätt men också, vilket är mer allvarligt, ökar polariseringen i vargfrågan. Tiken hittade en ny hanne 2024 och inga valpar föddes det året. Vad kan ha skett? Revirstrider eller andra faktorer kan påverka. En hel del av de tidigare valparna har enligt olika dna-analyser utvandrat av olika skäl. Har tiken inte hittat rätt ny hanne är det väl heller inte så konstigt om reviret inte är aktivt. Förutom det så har vi överskott av varg i Skåne som helhet, avslutar Sven-Olof Sandberg.