Nu startar en kurs för den som vill bli certifierad sälobservatör. Bakom satsningen står Göteborgs Universitet, Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA), Naturhistoriska riksmuseet och Slottsskogens djurpark.
– Kursen ger kunskap om hur man rapporterar sjuka eller döda sälar, och hur man observerar dem på ett sätt som inte stör. Det ger oss ovärderlig information om deras hälsa och livsmiljö, säger marinbiologen Moa Naalisvaara Engman vid SVA.
Ett nätverk längs kusten
Syftet är att deltagarna ska bilda ett nätverk längs Sveriges kuster som fungerar som ett tidigt varningssystem för förändringar i sälbeståndet.
Kursen ingår i projektet Sälfie ID, ett medborgarforskningsinitiativ som uppmanar allmänheten att skicka in bilder på sälar de ser vid kusten. Bilderna används för att studera hur sälarna rör sig, och hur de påverkas av mänsklig aktivitet.
Gratis och tillgänglig för alla
Kursen är gratis och hålls både fysiskt vid Göteborgs Universitet och digitalt. Första kurstillfället är den 26 maj 2025, med ett nytt tillfälle planerat i oktober.
Man kan även hjälpa till redan nu genom att rapportera döda sälar på sva.se/dottdjur. Alla rapporter bidrar till sjukdomsövervakning och forskning.
Jägarna värdefulla
Jessica Carroll är forskare vid Göteborgs universitet och ansvarig för kursen. Hon säger till Jakt & Jägare att det skulle vara ovärderligt om svenska jägare kunde hjälpa forskningen genom att hålla utkik efter sälar.
– Om en säl kommer nära båten eller kusten kan de ta bilder och ladda upp dem på vår webbplats. Man kan också rapportera om man ser sjuka eller döda sälar. Sälar fungerar som tidiga varningssignaler för förändringar i miljön och är känsliga för föroreningar och sjukdomar.
Unik lokal kunskap hos jägare
– Vi vet att jägare besitter en stor mängd unik lokal kunskap om vilt som vi forskare inte har. Det vore en stor tillgång om jägare vill bidra till kunskapen om sälpopulationerna och havsmiljöns tillstånd, avslutar Jessica Carroll.