Där får nu sju björnar fällas, oberoende av om det sker en överskjutning i andra delområden. Totalt är kvoten i jaktområde 1 satt till 20 björnar, varav sju inom renskötselområdet. För hela Dalarna är antalet björnar som får fällas 75 – fem färre än i fjol.
Bakgrunden till förändringen är framför allt det omfattande forskningsprojektet ”Björnens precision på tamren”, som bedrivits i Idre nya sameby sedan 2019. Projektet har gett ny och konkret kunskap om hur stor påverkan björnen faktiskt har på renkalvar – och den är betydligt större än man tidigare trott.
– De björnar som tar sig upp på fjället orsakar stor skada och fortsätter ta renkalvar ända in i juli, säger Peter Andersson, ordförande i Idre Nya Sameby, till Siljan News.
GPS-märkning avslöjade omfattningen
Genom att märka 33 björnar med GPS-sändare kunde forskarna noggrant följa björnarnas rörelser. När en björn stannade länge på en plats bildades ett kluster av GPS-signaler – ett tydligt tecken på ett rovdjursangrepp. Genom att besöka dessa platser hittades spår som i vanliga fall är mycket svåra att upptäcka, såsom benrester och renhår.
Under perioden 2019–2024 visade resultaten att 16 av de märkta björnarna under våren vistades mer än ett dygn i områden med renkalvar. Under sammanlagt 160 dagar dödade de 160 renkalvar och 15 vuxna renar. Under sommaren ökade antalet aktiva björnar till 24, som tillsammans dödade ytterligare 21 kalvar och lika många vuxna djur. Totalt hittades rester av 410 bytesdjur – huvudsakligen ren.
Få individer står för majoriteten av angreppen
Enligt projektet var det ett tiotal björnar som stod för den absoluta majoriteten av angreppen. Ett tydligt exempel är björnhonan “Tova”, som märktes 2019 och fram till juli 2023 dödade 44 kalvar och tre vuxna renar – främst i skogslandet nedanför fjället.
– Det är nu viktigt att vi kan rikta jakten mot de individer som gör störst skada, men också att det kan behövas en ökad avskjutning i renskötselområdet, säger Peter Andersson.
Förhoppning om bättre förståelse
Andersson framhåller att projektet, trots de svåra upplevelserna att se björnar döda renar, varit värdefullt. Samebyn har valt att låta de märkta björnarna leva för att samla in så mycket kunskap som möjligt. Den insamlade datan visar nu svart på vitt att björnens predation på ren är betydande – något rennäringen länge hävdat, men tidigare haft svårt att bevisa.
– Vi hoppas att resultatet från projektet leder till större förståelse för situationen och att det blir lättare att föra en konstruktiv dialog med Länsstyrelsen om hur björnstammen ska förvaltas, säger Peter.
Med jaktstarten runt hörnet och sju öronmärkta björnar i renskötselområdet återstår att se hur väl kunskapen från projektet tas tillvara i framtida förvaltningsbeslut.