Skogsskötseln bör fokuseras på att gynna bärris. I vissa områden bör det förutom älgjakt även fällas fler rådjur och hjortar för att freda tallarna mot betesskador, hävdar en SLU-forskare.
Foto: Hanna Knutsson Skogsskötseln bör fokuseras på att gynna bärris. I vissa områden bör det förutom älgjakt även fällas fler rådjur och hjortar för att freda tallarna mot betesskador, hävdar en SLU-forskare.
SLU-forskaren Robert Spitzer har DNA-analyserat spillning från tusentals hjortdjur för att skärskåda vad viltet äter och hur det påverkar betesskador i skogen.
Foto: Susanna Bergström, SLU SLU-forskaren Robert Spitzer har DNA-analyserat spillning från tusentals hjortdjur för att skärskåda vad viltet äter och hur det påverkar betesskador i skogen.

Ökad hjortjakt kan freda tallarna

– Konkurrensen om föda från de mindre hjortarterna kan tvinga älgar att äta mer tall, vilket kan öka skogsskadorna, säger Robert Spitzer, doktorand vid Sveriges lantbruksuniversitet, SLU. Om jakten i vissa områden förutom älg även gäller rådjur och hjortar kan betesskadorna på tall minska, hävdar forskaren.

Robert Spitzer verkar vid institutionen för vilt, fisk och miljö och har gjort en avhandling efter att ha undersökt vad älg, rådjur, kronhjort och dovhjort äter under året i olika typer av landskap i Sverige och Europa.
Han har även skärskådat hur hjortarterna påverkar varandra genom valet av föda.

Undersökt spillning från hjortdjur
För att få reda på vad hjortdjuren har ätit har Robert Spitzer DNA-analyserat spillning från tusentals hjortdjur.
Bärris, som blåbär och lingon, var en stor andel av födan under hela året för alla hjortarter som undersöktes.
Älgdieten innehöll en större andel tall under vinter och vår, jämfört med de övriga hjortarterna. I områden med täta stammar av rådjur, kron- och dovvilt äter älgar mer tall och mindre bärris. Samma mönster saknas hos de mindre arterna.

Tvingar älgarna att beta mer tall
– Konkurrensen om föda från de mindre hjortarterna kan alltså tvinga älgen att äta mer tall, sammanfattar Robert Spitzer.
I områden med skogsskador på grund av bete på tallar kan lösningen i vissa områden vara att gynna bärris.
Dessutom gäller det att förutom älgjakt även satsas på att minska antalet rådjur och hjortar.

Gynna bärris och jaga fler hjortar
– För att minska skadorna på tall kan det vara mer effektivt att anpassa skogsskötseln för att gynna bärris. Dessutom gäller det att reglera antalet mindre hjortdjur, än att enbart fokusera på att reglera tätheten på älgstammen, kommenterar Robert Spitzer.
Forskningen har gjorts som en del i projektet Beyond moose (Inte bara älg), med stöd från Naturvårdsverket, Kempestiftelserna, länsstyrelsen Västerbotten och Jägareförbundet.