Bild: Naturvårdsverket Diagrammet visar den årliga förändringen avseende viltolyckor med vildsvin. De orange staplarna visar antalet olyckor i maj varje år, de blå i april, de bruna i mars, de mörkblå i februari och de ljusblå i januari. 2024 skedde totalt 2 628 vildsvinsolyckor under årets fem första månader, jämfört med 2 398 under 2019.

Analys: Stor vildsvinsökning

Mycket tyder på att vildsvinspopulationen ökar rekordartat under 2024, enligt Naturvårdsverket är antalet trafikolyckor det högsta någonsin för de fem första månaderna. ”En kraftig indikation på att stammen är på väg upp”, säger vilthandläggaren Anders Broby.

Under maj 2024 rapporterades 388 viltolyckor med vildsvin. Sedan 2010 är det den överlägset högsta majsiffran, följt av maj 2019 med 304 olyckor och maj 2017 då 279 vildsvinsolyckor inträffade.

Ligger högst

Under de fem första månaderna är situationen densamma. 2024 ligger högst, utom avseende januari då något fler vildsvinsolyckor inträffade 2019.

Anders Broby, vilthandläggare på Naturvårdsverkets viltanalysenhet, är den som tagit fram statistiken.

– Jag satt med den vanliga viltolycksstatistiken och skar den så här i stället och blev faktiskt mycket förvånad. Jag kan inte se att det beror på något annat än en ökning av antalet vildsvin, säger han till Jakt & Jägare och tillägger:

– Bara januari och februari kan ha påverkats av snödjupet. Men vi har haft bra ollonår på många ställen i södra Sverige och det kan spela roll.

Inte hållit igen

Anders Broby tror däremot inte att jägarna aktivt har hållit tillbaka på jakten.

– Snarare är det så att då man vet att det är färre vildsvin i skogen och man inte ser så många övergår man till annat vilt.

Han har också pratat med jägare som rapporterar att det finns fler vildsvin än på längre.

– Det intryck man har med sig kommer ju ofta från förra året, man ser inte årets föryngring. Men jag har pratat med de som sett stora kullar. Så kan det bli om djuren är i extra god kondition vid brunsten, det är ollonår och jakttrycket minskar. När allt sammanfaller.

Snabb uppgång

Anders Broby påpekar också att vildsvinen har en mycket stor förmåga att snabbt öka i antal.

– En vuxen älko får i snitt 0,8 kalvar per år. För dov och kron är siffran något lägre, medan den ligger på 3 för vildsvin.

Hur bör jägare och markägare agera nu?

– Jag betraktar det som en early warning, ger man sig ut på fälten ser det kanske inte ut som i höstas. Syftet med att vi går ut med det här är att folk ska ha lite extra koll på sina marker.

Högre arrenden

Jens Gustafsson, riksviltvårdskonsulent på Jägarnas Riksförbund, är inte förvånad över vildsvinens come back:

– Sannolikt är det ett resultat av att de har blivit färre medan arrendepriserna har stigit. Då skjuter jägarna inte så många djur i hopp om att de ska bli fler, man vill ju få valuta för pengarna.

– Det här visar att markägarna måste ta ett helhetsgrepp och adressera arrendepriser och upplåtelser. Markägarna sitter på nycklarna.