– Det är oroande, och otillfredsställande, att det får gå till på det här sättet, säger försvarsadvokat Sven Severin.
Foto: Shutterstock (arkivbild) – Det är oroande, och otillfredsställande, att det får gå till på det här sättet, säger försvarsadvokat Sven Severin.

Vargblodet på isen har kallnat

Utredningen har stått still i många månader i väntan på material, men sex personer är fortfarande misstänkta för grovt jaktbrott i Ljusdals kommun. Både åklagare och försvarare är nu kritiska till polisens långa handläggningstid.

Redan i juli förra året omfattade utredningen över tusen sidor, efter att sammanlagt sex personer hade häktats, förhörts och till slut släppts på fri fot under våren.
De ansågs inte kunna försvåra utredningen av det misstänkta grova jaktbrottet, som ska ha ägt rum i februari 2017 då blodspår från varg hittades på en sjöis mellan Bollnäs och Ljusdal.
Redan i maj rapporterade Jakt & Jägare att utredningen hade stått still ett tag. Och det gör den fortfarande.

Väntar på material
Åklagaren kan varken ta ställning till ett eventuellt åtal eller uttala sig om hur brottsmisstankarna ser ut förrän hon har fått material från polisen. Det handlar om en sammanfattning och analys av bland annat telefonavlyssning, beslagtagna mobiler, gps-data och datorer.
– Ju längre tid en utredning tar desto svalare blir ju materialet som regel, säger åklagare Åse Schoultz nu till Hela Hälsingland.

”Åklagarens sak att ligga på”
Både hon och advokat Sven Severin, som försvarar en av de misstänkta, är kritiska till polisen långa handläggningstid.
– Det är märkligt att man inledningsvis tillsätter sådana oerhörda resurser, och sedan så bara dör ärendet. Det är åklagarens sak att ligga på sina utredare för att färdigställa det, tycker Sven Severin.
Han tillägger:
– Det är inte meningen att människor ska sväva i ovisshet av att inte veta vad som händer framöver. Det är oroande, och otillfredsställande, att det får gå till på det här sättet.