Jakt & Jägare har nyligen skrivit några uppmärksammade artiklar om den negativa utvecklingen gällande viltolyckorna i Sverige. Men i Falun har en man sedan länge en metod att minska olyckorna med rådjur, som står för den största andelen, 68 procent av alla viltolyckor. Och det fungerar.
Han brinner för sitt jobb
Anders Wiklund är eldsjälen som sedan 2004 driver något han kallar Falumodellen via sin organisation Falu Viltförvaltning.
– Vi har en tioprocentig sänkning av antalet viltolyckor. Kort sagt beroende på styrande fodring, att lägga foderhäckar i daglegaområdet på rätt sida om vägar, så att rådjuren inte behöver korsa vägar. Det gör de annars vid gryning och skymning då det dessutom är som mest trafik, säger Anders till Jakt & Jägare.
Inga kulvapen
Förutom styrd fodring så skjuts en hel del rådjur. Om det inte är bockjakt är det en ny form av jakt, berättar han:
– Kulvapen är förbjudna, vi skjuter bara med hagelvapen på nära håll. Det här är en förändring av jakten. Avskjutningen är 40 djur per 1 000 hektar och vi fäller ungefär 50 rådjur per år. Vi skjuter där de är.
Jägarna för rädda
Jakten är ofta tätortsnära men det har inte varit några problem, säger Anders. Nästan inga problem i alla fall.
– Det var någon som opponerade sig i början men hon fick sedan kött och blev nöjd. Vi får ett otroligt bra bemötande från folk. De lyssnar och är nyfikna. Allmänt sett är vi jägare för rädda, vi åker upp till fäboden och skjuter.
Men det var inte helt lätt för Anders Wiklund i början. Han berättar att han kritiserade kommunens förvaltning.
– Vi blev ovänner kan man säga. Jag bombade kommunen med äckliga bilder på trafikdödade rådjur och sa att vi måste ha en plan.
Själv är bäste dräng
Så han gav sig själv in i kommunpolitiken och skrev en plan för att minska viltolyckorna. Han och Falu Viltförvaltning, med ett 40-tal anslutna jägare, fick då nästan 1 000 hektar av kommunal mark att jaga på.
Konceptet Falumodellen har sedan dess fått spridning i landet.
– Runt 20 kommuner satsar nu tillsammans med Länsförsäkringar på modellen. Exempelvis Östersund har kört i ett år och Haninge är i gång sedan oktober förra året.
Win-win
Tidigare kördes fler rådjur ihjäl än vad som sköts, säger Anders som också är involverad i Nationella Viltolycksrådet, NVR.
– Nu är det tvärtom. Jag brukar förklara att det är humanare att skjuta ett rådjur än att det ska slipas under en Nissan Micra. Vi kör också ut kött till ålderdomshem och andra institutioner. Markägarna får också lite kött. Det är uppskattat och jägarna får lite bättre rykte av detta.