Publicerad 2013-01-23 09:40 Opinion Därför deltar JRF i Vargkommittén Det har i media spridits ett dokument som ifrågasätter Jägarnas Riksförbunds deltagande i Vargkommittén. När man blir inbjuden som deltagare till liknande uppdrag är det alltid en balansgång mellan att få igenom sina synpunkter och ha möjlighet att påverka, skriver JRF-basen Solveig Larsson.
Publicerad 2013-01-22 10:06 Opinion Nästan all vargavel hamnar i Dalarna Nu när vargtikar skall märkas för eventuell utflyttning av vargvalpar i vår ser det ut som om Dalarna ska bära det tyngsta lasset, när det gäller varg i mellersta förvaltningsområdet. Det konstaterar Bengt Larsson, vice ordförande för Jägarnas Riksförbunds distrikt i Dalarna, i ett debattinlägg.
Publicerad 2013-01-18 09:54 Opinion Svenljungagruppen laddar om Svenljungagruppen, som koordinerade eftersöksstrejen, planerar nya aktioner för att påverka vargpolitiken som drivs i Sverige. Nu överväger man att starta en organisation med mål att Sverige går ur EU, skriver Svenljungagruppens ledning i sin debattartikel.
Publicerad 2013-01-04 13:33 Opinion Hetsjakt på grisar ingen lösning Utspelet från landshövdingen i Östergötland tillsammans med länsföreträdare för Jägareförbundet och LRF får yrkesjägaren Robert Jidesjö i Hallstahammar att se rött. Att starta hetsjakt på vildsvinen med särskilda jaktmedel är ingen bra lösning, anser han. Trion borde istället hjälpa till med att göra det möjligt att sälja vildsvinskött, tycker Robert Jidesjö.
Publicerad 2013-01-04 12:26 Opinion ”Rovdjursmärkning är djurplågeri” Finns det ingen tillsynsmyndighet i Sverige som fått upp ögonen för det avancerade djurplågeri som pågår med de illegalt inplanterade Euroasiatiska vargarna och de svenska björnarna? Det undrar Gunnar Håkansson i ett debattinlägg.
Publicerad 2012-11-23 10:52 Opinion ”Rovdjuren kostar 30 miljarder” 13 år med rovdjur i Sverige kostar cirka 30 miljarder kronor fram till år 2024. Det hävdar Lars Nerelius och Roger Engstrand i debattinlägg. Det handlar bland annat om minskade fastighetsvärden, genetisk förstärkning av vargstammen, köttförluster i älgstammen och rovstängsel i fårhagar.
Publicerad 2012-11-14 12:01 Opinion När blev orädda vargar normalt? Svenljungagruppen anser att de tidigare budskapen om att vargar är skygga och håller sig undan inte gäller längre. Nu är de ofta tätt inpå byar och städer, skolor och förskolor, där de tar katter och hundar, och det anses som normalt beteende.Nu efterlyser gruppen att myndigheter och experter tar sitt ansvar.
Publicerad 2012-11-09 08:01 Opinion Eftersöksstrejken avblåst Svenljunggruppen blåser av eftersöksstrejken. Man anser att regeringen är på rätt väg i vargpolitiken och vill nu visa stöd för det. ”Under förutsättning att våra politiker står vid sitt ord om en begränsning av vargstammen till ca 180 vargar så kommer vi att stödja en genetisk förstärkning av vargstammen genom utsättning av vargvalpar eller vuxna djur”, skriver Svenljungagruppen i sin debattartikel här nedan.
Publicerad 2012-11-02 10:15 Opinion Vad är regeringens ”vargtak”? Regeringspartierna bör vara tydligare vad man egentligen vill när det gäller ett tak för vargstammen. Om man nu menar allvar med att begränsa vargstammen borde vi få veta vad man har tänkt sig för tak. Vi anser att en vargstam utan maxtak är en obegränsad vargstam, skriver företrädare för Svenljungagruppen i ett debattinlägg.
Publicerad 2012-10-18 11:24 Opinion Varför finns vargen på rödlistan? Ser man på vargstammens utveckling på den skandinaviska halvön sedan början av 1990-talet, där huvuddelen av stammen varit lokaliserad till Sverige eller Sveriges gränstrakter mot Norge, och en mindre del har haft sitt hemvist i Norge, är det svårt att förstå varför vargen ska finnas på rödlistan som en nationellt starkt hotad art. Ser man på den totala vargstammen, varav skandinaviens vargar är en del, förefaller rödlistningen av vargen ännu mer omotiverad.