Foto: Rodrigo Ferrada Stoehrel/SVA Tumlaren är ett däggdjur, en liten val, som nu visat sig vara mottaglig för fågelinfluensa.

Unikt fall: Svensk tumlare död i fågelinfluensa

Fågelinfluensa hos en tumlare har nu konstaterats i Tanums kommun i Västra Götaland. ”Så vitt vi vet är detta det första bekräftade fallet i världen”, säger Elina Thorsson, viltveterinär vid SVA.

En ung tumlarhane strandade den 28 juni i Kämpersvik i Västra Götaland. Privatpersoner försökte förgäves hjälpa djuret till djupare vatten. Men tumlaren var för utmattad, trasslade in sig i sjögräs och dog under kvällen.

Därefter obducerades tumlaren av Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA. Analysen visade att den smittats av samma virus, H5N1, som under senare tid orsakat massdöd hos fåglar i Sverige och andra delar av världen.

”Enstaka rapporter”

– Till skillnad från sälar, där sjukdomsutbrott orsakat av influensavirus har påvisats upprepade gånger, finns det bara enstaka rapporter om influensavirus hos valdjur. Sannolikt är att tumlaren på något sätt kommit i kontakt med smittade fåglar, säger Elina Thorsson, viltveterinär vid SVA, i ett pressmeddelande.

Hon tillägger:

– Det är ett ovanligt fynd, och intressant eftersom vi får möjlighet att lära oss mer om viruset. Samtidigt handlar detta om ett enskilt fall, och vi har inte sett någon ökad dödlighet bland tumlare.